fbpx
Volg ons:

Badkamer Blogs

De 3-staps gids voor het installeren van vloerverwarming in de badkamer

Van het nauwkeurig meten van je vloeroppervlakte tot de laatste test van je thermostaatsensor, elke stap vereist jouw onverdeelde aandacht en precisie. En hoewel de aantrekkingskracht van verminderde energiekosten, gelijkmatige warmteverdeling en minimaal onderhoud sterk is, is de reis niet altijd eenvoudig.
Leuke ondervloerverwarming in een badkamer. Photo by cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/person-holding-lighted-cigarette-stick-4156344/

Het installeren van vloerverwarming in de badkamer is zowel opwindend als ontmoedigend. Wanneer je jouw koude, ongenaakbare badkamervloer transformeert in een warme, uitnodigende ruimte, kun je elke ochtend en avond begroeten met warmte en vreugde. Het proces, onderverdeeld in drie beheersbare stappen – het kiezen van je verwarmingssysteem, het voorbereiden van het installatiegebied en het leggen van de verwarmingselementen – lijkt misschien eenvoudig, maar het zit vol met cruciale beslissingen en nauwgezette taken. Van het nauwkeurig meten van je vloeroppervlakte tot de laatste test van je thermostaatsensor, elke stap vereist jouw onverdeelde aandacht en precisie. En hoewel de aantrekkingskracht van verminderde energiekosten, gelijkmatige warmteverdeling en minimaal onderhoud sterk is, is de reis niet altijd eenvoudig. Laten we dus samen deze uitdaging opwarmen en zien hoe wij bij Badkamer & Keuken Makelaar en onze partners je kunnen helpen de complexiteit van dit ‘hete’ onderwerp te overwinnen, zodat je goed uitgerust en geïnformeerd bent.

Belangrijkste Inzichten

 1. Verwarmde vloeren in de badkamer bieden voordelen zoals energie-efficiëntie, toegevoegde waarde aan het huis, gelijkmatige warmteverdeling en minimaal onderhoud.
 2. Een goede voorbereiding van het installatiegebied is cruciaal, inclusief het nauwkeurig meten van de vloer, het verzamelen van de benodigde gereedschappen en materialen, het testen van de verwarmingsmatten onder de tegels en het inspecteren en reinigen van de ondervloer.
 3. Bij het leggen van de verwarmingselementen is het correct positioneren van de thermostaatsensor belangrijk, het uitvoeren van kritische controles en verbindingen, het testen van het systeem met een ohmmeter en het aansluiten op de thermostaat terwijl tegellijming tijdens de installatie wordt voorkomen.
 4. Het aansluiten en testen van het vloerverwarmingssysteem vereist het nauwkeurig weven en beveiligen van de sensor binnen het gaas, grondig testen voor het leggen van tegels, het controleren van de weerstand van het systeem met een ohmmeter en het aansluiten op de thermostaat.

Hoe kies je jouw verwarmingssysteem?

Hoe kies je jouw verwarmingssysteem? Bij het selecteren van jouw badkamerverwarmingssysteem is het cruciaal om de voordelen van verwarmde vloeren, zoals energie-efficiëntie en toegevoegde waarde aan het huis, af te wegen tegen de specifieke behoeften van jouw project en jouw doe-het-zelfvaardigheden. Verwarmde vloersystemen, met name vloerverwarming, bieden duidelijke voordelen zoals gelijkmatige warmteverdeling en minimaal onderhoud. De keuze tussen elektrische vloerverwarming, hydronische vloerverwarming en systemen zoals de Etherma Heat Kit hangt af van jouw doe-het-zelfvaardigheden en de specificaties van jouw project. Het plannen van de grootte van de verwarmingskabel en de lay-out is essentieel om ervoor te zorgen dat deze het gewenste gebied bedekt en overeenkomt met de meegeleverde heat kit. Gebruik een calculator om de optimale grootte van de verwarmingskabel voor jouw ruimte te bepalen bij het gebruik van systemen zoals SpeedHeat, Etherma of LKSystems, of ga direct naar de professionals die de benodigde installatietekeningen zullen maken en de beste installateur tegen de beste prijs zullen vinden, B&K Montage. Zij zullen technische precisie in jouw installatieproces garanderen.

Wat is het verschil tussen elektrische en hydronische systemen?

Hier is een eenvoudige tabel die de verschillen uitlegt:

AspectElektrische VloerverwarmingHydronische Vloerverwarming
VerwarmingsmethodeGebruikt elektrische kabels of matten.Circuleert warm water door buizen.
InstallatieMakkelijker en minder kostbaar. Geschikt voor kleinere oppervlaktes en renovaties.Meer complex en kostbaar. Beste voor nieuwbouw of grote renovaties.
Operationele KostenHoger vanwege de kosten van elektriciteit. Beste voor kleine oppervlaktes of kortstondige verwarming.Lager, vooral over grote oppervlaktes of voor continue verwarming. Kan integreren met hernieuwbare energie.
OnderhoudMinimaal onderhoud vereist.Kan meer onderhoud vereisen vanwege de complexiteit en potentieel voor lekken.
Warmteverdeling en ComfortSnel op te warmen en af te koelen, minder uniform over grote oppervlaktes.Meer consistente en uniforme verwarming, behoudt langer warmte.
GeschiktheidIdeaal voor kleinere ruimtes of als aanvullende verwarming.Voorkeur voor grote ruimtes, nieuwbouw en waar constante verwarming nodig is.

Het voorbereiden van het installatiegebied

Hoe bereid je het installatiegebied voor? Het correct voorbereiden van het installatiegebied is essentieel voor een vlotte en efficiënte installatie. Begin met het meten van de badkamervloer om de exacte oppervlakte te bepalen die verwarming nodig heeft. Deze stap is van groot belang voor het aankopen van de juiste hoeveelheid materialen. Verzamel vervolgens alle noodzakelijke gereedschappen en materialen voor het installatieproces. Voordat je iets plaatst, test je het ondervloerverwarmingssysteem om te bevestigen dat het correct functioneert. Deze voorzorgsmaatregel voorkomt toekomstige complicaties. Inspecteer en reinig de ondervloer van de badkamer grondig, zorg ervoor dat deze vrij is van puin en vocht. Een schone basis is vitaal voor een succesvolle installatie. Installeer zorgvuldig de verwarmingsbuizen of matten voor onder de tegels, en let op dat je het systeem niet beschadigt tijdens dit proces.

Het leggen van de verwarmingselementen

Hoe leg je de verwarmingselementen? Het zorgvuldig leggen van de verwarmingselementen onder de tegels is van groot belang om het systeem niet te beschadigen tijdens de installatie. Het is essentieel om de sensor voor de thermostaat op een geschikte locatie te positioneren en deze te beveiligen zonder overlapping met de verwarmingselementen. Voordat je verder gaat, voer een paar essentiële controles en aansluitingen uit:

 1. Test het ondervloerverwarmingssysteem met een ohmmeter om te zorgen dat er geen elektrische fouten zijn.
 2. Verbind het systeem met de thermostaat, strikt volgens de lokale codes en vereisten.
 3. Gebruik mechanische systemen om tegelverhoging tijdens de installatie te voorkomen, wat zorgt voor een gladde, gelijkmatige afwerking.
 4. Zorg ervoor dat de sensor nauwkeurig is verweven in het gaas om interferentie met de verwarmingselementen tijdens de aansluit- en testfase te vermijden.

Aansluiten en testen

Hoe sluit je aan en test je? Voordat je verder gaat, zorg ervoor dat de sensor nauwkeurig is ingeweven in het gaas om interferentie met de verwarmingselementen tijdens de aansluit- en testfase te vermijden. Positioneer deze correct en zet hem vast binnen het gaas om de vloertemperatuur nauwkeurig te meten. Je kunt de sensor inweven in het gaas of hete lijm gebruiken om overlap met de verwarmingselementen te voorkomen. Test grondig het ondervloerverwarmingssysteem voordat je enige tegels, planken of laminaat legt. Gebruik een ohmmeter om de weerstand van het systeem te controleren, en zorg ervoor dat het correct functioneert. Verbind ten slotte het ondervloerverwarmingssysteem met de thermostaat. Overweeg voor de meest efficiënte prestaties om deze op een apart circuit te plaatsen. Deze stap is van groot belang om ervoor te zorgen dat jouw badkamervloerverwarming efficiënt en veilig werkt.

Een prachtige zwart-witte badkamer met heerlijke vloerverwarming.
Zorg ervoor dat je de ondergrond onder je tegels hebt geëgaliseerd voordat je de vloerverwarming installeert, anders verlies je zowel de warmte als de stijl.

Het afwerken van het vloeroppervlak

Hoe werk je het vloeroppervlak af? Zodra je hebt bevestigd dat het ondervloerverwarmingssysteem correct is geïnstalleerd en functioneert, is het van groot belang om een afwerkingsvloeroppervlak te selecteren dat niet alleen de thermische eigenschappen van het systeem complimenteert, maar ook voldoet aan de richtlijnen van de fabrikant voor een naadloze en efficiënte installatie.

 • Gebruik een geschikte lijm die compatibel is met het verwarmde vloersysteem om een veilige verbinding te garanderen zonder de verwarmingselementen in gevaar te brengen.
 • Volg de installatiegids van de fabrikant nauwgezet om eventuele schade aan het verwarmingssysteem te voorkomen en om te voldoen aan de garantievoorwaarden.
 • Zorg ervoor dat het afwerkingsoppervlak goed is geseald en beoordeel de thermische eigenschappen om de warmteoverdracht te maximaliseren, wat zowel de efficiëntie als de veiligheid van jouw ondervloerverwarmingssysteem verbetert.

Door aandacht te besteden aan deze technische details, zorg je ervoor dat de verwarmde vloer van jouw badkamer optimaal functioneert en jarenlang meegaat.

Veelgestelde Vragen

Hoe installeer je vloerverwarming in een badkamer?

Om vloerverwarming in je badkamer te installeren, begin je met het selecteren van het geschikte systeem, elektrisch of hydronisch. Maak vervolgens het gebied zorgvuldig vrij, zodat de vloer vrij is van puin. Leg isolatieplaten neer om de efficiëntie te verhogen, rol dan de verwarmingsmatten of -buizen uit en zet ze vast zoals aangegeven. Verbind ten slotte het systeem met de stroomvoorziening of ketel, en werk af door je gekozen vloerbedekking over de installatie te leggen, volgens de richtlijnen van de fabrikant. Optioneel voegt het toevoegen van een handdoekwarmer comfort en waarde toe. Deze methode biedt lagere energiekosten, minimaal onderhoud en verhoogt de waarde van je huis.

Wat is een basis vloerverwarmingssysteem?

Een basis vloerverwarmingssysteem omvat een reeks buizen of elektrische verwarmingselementen die onder je badkamervloer worden gelegd. Je verbindt deze met de stroomvoorziening of het warmwatersysteem van je huis. Ze verspreiden warmte gelijkmatig over het oppervlak, zodat er geen koude plekken zijn. Het is een eenvoudige opzet, maar vereist zorgvuldige planning om schade te voorkomen en efficiënte werking te garanderen. Je regelt het via een thermostaat, waardoor je de temperatuur naar je comfort kunt aanpassen.

Conclusie

Gefeliciteerd, je bent zojuist begonnen aan een reis die je badkamer zal transformeren in een gezellig paradijs. Door het juiste verwarmingssysteem te kiezen, het installatiegebied zorgvuldig voor te bereiden, de verwarmingselementen vakkundig te leggen en alles nauwgezet aan te sluiten en te testen, sta je op het punt het onmogelijke te bereiken: een stukje hemel onder je voeten. Het met precisie afwerken van de vloeroppervlakte zal de deal bezegelen, waardoor je badkamer niet alleen je tenen maar ook je hart verwarmt. Welkom in de toekomst van thuiscomfort, waar kille ochtenden een verre herinnering zijn.

B&K Makelaar

Wij regelen de eerlijke prijs bij elke badkamer/ keukenwinkel. Betaal nooit meer te veel en krijg neutraal advies over de kwaliteit/producten.

Badkamer Cursus

Winkels hebben slechts een 0.5% van de leveranciers, kunnen zij de vraag beantwoorden: “wat is de beste kwaliteit?”
Krijg daarom toegang tot de nieuwe cursus waarbij je neutraal advies, tips en tricks van ex-verkopers, stylisten en architecten ontvangt. Oriënteer op de juiste manier voor de gehele markt met de B&K begeleiding.
Gebruik de code KICKOFF-BKM: voor GRATIS toegang alleen voor de eerste 100 nieuwe leden, daarna € 79,-

Cursus Badkamer/Keuken: 36 onderwerpen​

Laat je E-mail achter en ontvang een uitnodigingsmail

Untitled design (1)

Wij helpen met het kopen van badkamers/keukens. Betaal nooit meer te veel en krijg neutraal advies

Contact Details
Copyright © 2016-2022 Badkamer & Keuken Makelaar
nl_NLNL